Färgen på dina kläder speglar ditt humör

Hur vi klär oss är ett naturligt sätt att visa vilka vi är. Men har du tänkt på hur färgerna du bär kan användas både för att spegla och påverka din sinnesstämning?

Det är inte för inte som kulturell symbolik vuxit fram om vilka färger som är lämpliga att bära vid olika tillfällen. Färger påverkar vårt humör, men speglar också vilka vi är och vilken roll vi spelar i samhället tillvardags och vid speciella tillfällen. Det är ju knappast någon annan än själva bruden vid ett bröllop som ens skulle tänka tanken att bära vitt – en färg som symboliserar renhet. Svart – en riktig garderobsfavorit hos många – står däremot för formalitet och sofistikation, men kan också associeras med sorg och död. Svart är en snygg garderobsfavorit hos många, men är man klädd helt i svart får man vara beredd på att svara på frågor om ifall man är på väg till ett bröllop.

Färger i hemmet

Det är väl knappast heller förvånande att färgen på dina väggar påverkar ditt humör – så det är bra att tänka efter en extra gång innan du målar om vilket sinnesläge du vill vara i när du vistas i ett särskilt rum. Till exempel kanske du inte vill måla ditt sovrum eldigt rött då det kan bli väldigt svårt att slappna av när du omges av en så intensiv färg. Ett tips om du vill inreda med färger som smälter samman med eller kontrasterar mot väggfärgen är att kolla in det breda sortimentet hos Bemz som erbjuder både möbelöverdrag och annan hemtextil i många härliga färger. Bemz har produkter av hög kvalitet och använder maskintvättbara tyger, så att du kan fortsätta njuta av dina produkter länge.

Färger fyller en funktion

Självklart kan färgen på kläder också ha ett mer praktiskt syfte – det finns till exempel både tillfällen då du vill stå ut från din omgivning (till exempel på fjället) och då du vill smälta in i den (som vid jakt). Färgen på dina kläder kan också påverka din temperatur, då svarta kläder värms upp av solen mer effektivt än ljusa kläder. Det finns också flera teorier som grundar sig i färginduktion som beskriver hur personer med olika hår-, ögon- och hudfärg bäst klär sig för att framhäva sina bästa drag. Det absolut viktigaste är dock att klä dig i och omge dig av de färger som just du gillar och mår bra av.

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *